top of page

KutlandWat was het vermakelijk dat de hashtag kutland vorige week trending was in Nederland. #Kutland, waarom? Ik vond het tijd voor een klein onderzoek, lekker even een uurtje ergeren.

Na een rondgang langs de tweets van types als @ronhelmondsport en

@klaasenria1978 was het als snel duidelijk. Kutland had de dubieuze eer trending te zijn geworden door de stroom aan tweets van een groep gefrustreerde Nederlanders die nooit zijn mee gegaan met de verandering van onze maatschappij en nog steeds leven in de jaren ‘70, ‘80 of ‘90. Bovendien bezit deze groep de vervelende mix van teveel tijd voor social media, te weinig relativeringsvermogen en geen gevoel voor humor. Deze groep mensen noemen we ook wel de wappies of de tokkies van Nederland.

Generaliseren is vrijwel nooit goed, maar ik ontkom er nu niet aan. Want wat is het toch met deze verwende types? Ze eisen constant de aandacht op en krijgen ook nog eens de aandacht omdat simpele verslaggevers van Hart van Nederland de tweets van tokkie Nederland gaan voorlezen aan onze demissionair Minister President.


Niks is goed voor Klaas en Ria. Terwijl de AOW net weer trouw is overgemaakt pakken ze onder het genot van een biertje en een Unox worst vanuit de ligstoel de iPad erbij. Boos, nee woedend zijn ze, want ze moeten zich laten testen op corona omdat ze alle voorzieningen voor een beschermende vaccinatie die de overheid ze geboden heeft aan zich voorbij hebben laten gaan. Nu net voordat ze met de camper naar de Ardenne gaan moeten ze zich daarom (gratis) laten testen. “Kutland! Dat zal ze leren!” Tweet Klaas.

Wat was er van deze mensen terecht gekomen zonder het sociale karakter van ons land? Het is een vraag die mij bezig houdt. Het zijn vaak dezelfde types, de kettingrokende, intense zorg verbruikende Hollander, die vergeet hoe ongelooflijk mazzel hij of zij heeft in de welvaart staat Nederland geboren te zijn. Natuurlijk, men werkt of heeft gewerkt en heeft mede daardoor vrijwel ongemerkt aan bepaalde verplichtingen voldaan en daarmee een bijdrage geleverd. En natuurlijk, ieder van ons kan legio voorbeelden noemen van zaken die niet goed gaan in Nederland. Maar om zo verwend te zijn en zonder enige vorm van voorbehoud eindeloos te klagen, is een gotspe. Nederland anno 2021 is geen #kutland.

Comments


bottom of page