top of page

Wappie, gekkie, tokkie.


Michael Parsser, 19-01-2021

We konden zondag onze lol op, want het was weer eens raak op het Museumplein. Waar eerder wat kleine groepjes demonstreerden, hadden ze zich deze keer samengevoegd en verenigd. En zo kon het zijn dat alle wappies, tokkies en gekkies tegelijk op één en hetzelfde plein kortzichtige onwaarheden stonden te schreeuwen. Aandachtig keek ik naar AT5. De stadszender vond het namelijk nodig om live verslag te doen van gefrustreerde types die tegen ME busjes stonden te schoppen omdat ze tijdelijk, van hun uitkering, geen HEMA worst kunnen kopen. Toen na verloop van tijd mijn verbazing over deze mensen oversloeg in pure minachting, kon ik na een niet al te grondige analyse concluderen dat er één aspect is wat deze non-valeurs met elkaar verbindt en dat is pure frustratie.


Op het Museumplein stond een delegatie van mensen die de verschillende Nederlandse wappies vertegenwoordigd. Ik zag daar de ketting rokende 40+’er die zich niet laat vaccineren, want hij of zij weet niet wat er allemaal in het vaccin zit. Ik zag de hooligan die lege teksten schreeuwt als “Nederland is van ons!”. Ik zag de voor iedereen in zijn omgeving bekende Facebook tokkie die de domste vragen stelt, maar de krant niet leest en dus niet weet dat die vragen al talloze keren door wetenschappers zijn weersproken. En ik zag tot slot de bekende Nederlander die de aandacht mist en daardoor de meest gekke dingen roept. Allemaal stonden ze daar, ze vertegenwoordigden allemaal een groep en in ieders ogen zag je dat de frustratie al vroeg in het leven de intelligentie heeft verslagen.

Het zijn gek genoeg elke keer dezelfde mensen. Het boeren protest? Corona demonstratie? Protesteren tegen het kabinet? Het maakt ze niet uit, want ze zijn altijd boos en komen dus lekker rotzooi schoppen. Het is de gevaarlijke cocktail van een diepgewortelde frustratie en het onvermogen om fake nieuws te filteren die voor de agressie bij deze groep zorgt.

Van deze gevaarlijke cocktail maken populisten als van Haga en Baudet gretig gebruik.

Thierry en Wybren lijken er lol in te hebben om samen met hun antisemitische, racistische en vrouwonvriendelijke clubje deze mensen te bespelen. De wappie groep denkt liever niet teveel na en Forum voor Democratie speelt hier handig op in. Ze brengen fake news in begrijpelijke tokkie taal, waardoor gefrustreerd Nederland vrolijk achter ze aanloopt in deze Corona crisis.

De crisis duurt voorlopig helaas voort en daarmee zal de gefrustreerde groep alleen maar groter worden. Je hoort het om je heen, die ene connectie op Instagram, die niet al te slimme kennis, ze hebben op dit moment het vermogen niet om de feiten op een rijtje te zetten en voegen zich bij de wappies, tokkies en gekkies. We hebben allemaal frustraties, want het is een ellendige tijd. De frustraties zijn vaak logisch en te verklaren, zeker bijvoorbeeld bij de ondernemers die jarenlang zorgvuldig een bedrijf hebben opgebouwd en dat nu kapot zien gaan. We twijfelen en we hebben allemaal op onze eigen manier een reden tot klagen. Het kabinetsbeleid, vaccins, de zorgcapaciteit, het test beleid, het rommelt en het is goed om onze regering bijvoorbeeld daarop te controleren en om daarover met respect voor elkaars mening te discussiëren. Maar op het moment dat je een onbenullige arts, oppergekkie Lange Frans of de cijfers van Forum voor Democratie als referentie hebt en dat prefereert boven de uitleg van bekwame wetenschappers, ben je voor mij af en sta je denkbeeldig op het Museumplein.
 

Comments


bottom of page