top of page

Betrouwbare informatie, de sleutel naar een goed debat

We hebben het meermaals vriendelijk doch dringend verzocht, maar het verzoek lijkt nochtans aan dovemans oren gericht. Die dekselse corona is zo eigenwijs als de pest en begint zich namelijk weer als een dief in de nacht te bemoeien met ons dagelijks leven. Erg vervelend en zo af en toe ook hinderlijk. Maar iets dat wat mij betreft écht hinderlijk is, is de discussie die her en der weer oplaait. Een goede discussie kan leuk en leerzaam zijn. De discussies die echter nu weer overal voorbij komen, tussen vooral ongeïnformeerde wijsneuzen, zijn vooral goed voor de lachspieren en om te kijken of het ergerlijk vermogen in het lichaam nog steeds de signalen oppakt. Op alle mogelijke social media kanalen zie je het namelijk weer voorbij komen. De gekke complotten (“Bil Keets hep het bedacht!”), zelf getypte Corona regels zonder bron (“Hep op Feesboek gestaan”) of de klassieker dat bijvoorbeeld een tante van een vriend weer iets heeft verzonnen en dit heeft weten te verspreiden onder het minder intelligente gedeelte van onze samenleving. (“Ja, Rietje had gehoord via via dat we weer een lockdown krijgen”) Men beseft denk ik meestal niet hoe gevaarlijk het is om alles maar te verspreiden. Ik vind het een plicht voor iedereen die in het bezit is van een social media account om goed na te denken alvorens je een bericht, dat niet goed gecheckt is, te delen met je vrienden en volgers. En goed gecheckt is dus wetenschappelijk of feitelijk gecheckt door een betrouwbare (nieuws)bron. Zelfbenoemde opper wappies als Jorn Luka, Willem Engel of Gideon van Meijeren zijn geen betrouwbare bronnen. Deze types stonden 15 jaar geleden met een bord en een trommel op de Dam en dan gaf je ze een dubbeltje omdat je ze zielig vond. Tegenwoordig krijgen ze door social media een podium en geloven ze, gesteund door naïeve volgers, in de meest waanzinnige zelfbedachte theorieën. Deze types verspreiden complotten als waarheid en zorgen daarmee voor polarisatie. Dit, samen met het continue delen van onjuiste medische informatie, zorgt ervoor dat de opper wappies en hun aanhang op meerdere vlakken een gevaar zijn voor de maatschappij.

Het is aan de andere kant goed dat men zich, mits goed geïnformeerd, uitspreekt en gezien de impact die het virus op ons persoonlijk leven heeft, is dat ook volkomen logisch. Het schuurt echter omdat het al snel een politiek gerelateerde discussie wordt. Dan wordt het wat mij betreft nogal ongemakkelijk, want dan begeven de meesten zich op ijs, gladder dan de Jaap Edenbaan. Het is leuk om te volgen, maar vaak ook pijnlijk.

Want de stevig geventileerde meningen over bepaalde politici zonder enig idee te hebben waar de partij waar deze politicus toe behoort, voor staat zijn eigenlijk een vermoeiende maar broodnodige terechtwijzing waard. Het lijkt mij, los van wat je überhaupt van de man en zijn beslissingen vindt, voor de discussie namelijk heel relevant om bijvoorbeeld te weten dat de VVD een liberale partij is, dus dat alle beperkende maatregelen die demissionair premier Mark Rutte moet nemen zwaar op z’n politiek gemoed zullen drukken. Of misschien zegt Thierry Baudet wel eens iets dat wel lekker klinkt. Maar dan is het goed om te beseffen dat hij en zijn partij niks anders doen dan op grote schaal polariseren en te pas en te onpas vrouwonvriendelijke, racistische en antisemitische denkbeelden verspreiden. Het gros van de mensen dat zich de laatste maanden roert, heeft zich vóór Corona nog nooit druk gemaakt om welke politieke discussie dan ook. En dat maakt het wat mij betreft dubieus. Het is namelijk zo makkelijk om zomaar een quote te delen, zonder je écht te verdiepen in de materie.

Met respect voor iemands keuze is het geweldig om een discussie te voeren met iemand die anders denkt over een bepaald onderwerp. Een écht goed debat is dan ook wat mij betreft één van de mooiste aspecten van het leven. Maar een debat met een ongeïnformeerd persoon, die orerend denkt de wijsheid in pacht hebben is voor mij niets anders dan het verkwanselen van elkaars tijd. Goede informatie is de sleutel naar en goed debat en het wachtwoord naar het verspreiden van een mening via social media.

1 Comment


Stefanie van der Poel
Stefanie van der Poel
Nov 06, 2021

Punt en comma.

Like
bottom of page