top of page

Relativeren kan je leren

“Wat een vreselijke periode he? Gekke tijd dit!” Zomaar woorden die iedereen zal herkennen en zomaar woorden die velen van ons de laatste maanden hebben gebruikt als dooddoener in een moeilijk gesprek of om een doodse stilte tegen te gaan. Maar zijn deze woorden wel terecht? Het antwoord lijkt simpel: ja. Want natuurlijk, de corona periode is een vreselijke periode, een gekke tijd. Maar historisch perspectief in inderdaad extreme tijden als de huidige, is van essentieel belang om de omvang van de pijn van deze pandemie te relativeren. We kunnen heel ver terug in de tijd gaan, maar laten we voor het gemak eens relatief kort uitzoomen en de tijd 120 jaar terug draaien. Stel je iemand voor die in 1900 geboren is. Als deze persoon 45 jaar oud is heeft hij twee wereldoorlogen, een pandemie en een grote financiële crisis achter de rug. Twee wereldoorlogen! Áls de fictieve persoon dat al heeft kunnen overleven, zal diegene hiervan z’n leven lang mentale schade ondervinden. Na 1945 blijft de wereld nog lang onrustig door onder andere de koude oorlog en een aantal financiële crisissen. Maar zeker na de val van de Berlijnse muur in 1989 leven wij West Europeanen, buiten een financiële crisis en voor een ieder in een leven onoverkomelijk persoonlijk leed, in een solide en rustige omgeving. De meeste van ons hebben tijdens de crisis die Corona heet een dak boven het hoofd. Hebben stroom en water. Een televisie en een Ipad waarop ze kijkend naar GTST, Love Island of de Meilandjes al klagend over van alles en nog wat met de kaarsjes aan op de bank, eten bestellen via een app op de mobiele telefoon. Ondertussen lees ik dagelijks verhalen van mensen die het zwaar hebben vanwege onder andere gebrek aan contact en spontaniteit. Nee, niet vanwege een bedrijf dat kapot gaat of persoonlijk leed, maar vanwege een gebrek aan contact en spontaniteit. Ik frons mijn wenkbrauwen en denk: FaceTime anders nog even met je vrienden, plaats een duckface #throwbackthursday op Instagram waarin je de volger mee terugneemt naar betere tijden, maak een gek TikTok filmpje of nóg beter: relativeer. Relativeer, want we hebben het goed in Nederland. Iedereen die geboren is rond of vóór 1950 zal de huidige toestand al relativeren, daarom geheel in stijl een goedbedoeld en dringend advies voor alle generaties daarna: Zoom eens uit en plaats de huidige crisis in historisch perspectief. Er is nog geen generatie die geen oorlog of pandemie heeft meegemaakt. We waanden ons onaantastbaar, maar een grootse, historische gebeurtenis was onvermijdelijk. Laten we onze handen dichtknijpen dat we 'slechts' te maken hebben met een pandemie. Laten we genieten dat we leven in vrijheid, en laten we genieten van alles dat nog wél kan in de tot nu toe grootste crisis uit ons leven. Lach en denk: relativeren kan je leren.

NEE


bottom of page