top of page

Pas op de plaats


Zelfs na de ernstige boodschap die premier Rutte het land deze week mee gaf, begrijpt populistisch Nederland het nog steeds niet. Saamhorigheid en luisteren naar de specialisten lijkt nu het enige devies. Maar onder aanvoering van zichzelf respecterende politici als Wilders en Baudet struikelen de populisten nog steeds over elkaar op de sociale media om een ongefundeerde mening te geven. Maar waarom is de vraag? Waarom wil deze groep zo snel mogelijk een mening geven over zoiets ingewikkelds waar zelfs de virologen over struikelen? Puur voor de likes? Even lekker wat aandacht? Afgaan op de specialisten lijkt in deze tijd handiger dan te luisteren naar marktkoopman Henk en IT specialist Ingrid die wat hebben gelezen op Facebook en dit vervolgens als waarheid via Twitter en in zes groepsapps verspreiden. Het is een aparte gewaarwording. Schreeuwend rechts roept de ene week dat het Corona virus “maar een griepje is” en een week later moet het ganse land volgens hen in een totale lockdown. “In lockdown!” Het bekt lekker, het lijkt zo makkelijk en het is zo makkelijk scoren zonder écht na te hoeven denken.

Wellicht is het ook een logische eerste reactie, maar nadat de specialisten de strategie nader hebben toegelicht zou men toch moeten begrijpen dat een totale lockdown, totdat er een vaccin is, slechts een tijdelijke maatregel zou kunnen zijn om ziekenhuizen te ontzorgen. Echter, zolang de populistische helden Thierry en Geert voorop lopen in deze één dimensionale denkwijze zal een bepaalde groep zich op deze manier blijven uitlaten. In crisistijd is oppositie voeren een vak apart. Eigenlijk wordt direct duidelijk wie een fatsoenlijk oppositieleider is en wie niet. Ik ben het vaker niet, dan wel eens met Rob Jetten en Jesse Klaver, maar zij gedragen zich in deze tijd waardig, op de vlakte en ondersteunen het kabinet waar nodig om zo onnodige onrust in de maatschappij te voorkomen. Dit staat in schril contrast tot de oppositieleiders op rechts. Deze schreeuwen continue moord en brand, maar komen niet met een betere, gefundeerde oplossing. Het is onrust zaaien voor eigen gewin en dat is in deze tijd een kwalijke zaak. Als er dan toch iets positiefs te halen valt uit het kortlopende Corona tijdperk is het dat ieders karakter in deze periode nog meer aan de oppervlakte komt dan normaal. Zo wordt de sociale kant van de bevolking nóg socialer. Worden creatieve ondernemers nóg creatiever. Maar aan de andere kant blijkt bijvoorbeeld het niet grappige Facebook lid, aangemoedigd door de nodige lach emoticons, in deze periode nóg minder grappig. Maar wie ook opvalt is de aso van deze wereld. De aso blijkt namelijk nóg asocialer dan normaal. Want deze groep gaf het woord hamsteren de afgelopen periode een nieuwe dimensie, door eens te meer lak te hebben aan de medemens en de oproep van het kabinet om te stoppen met het ongepaste hamstergedrag aan zijn of haar laars te lappen. Er wordt nu zelfs zoveel gehamsterd dat je je gaat afvragen of deze mensen stiekem een eigen kleine supermarkt willen beginnen waarin ze Wc-papier en lang houdbaar etenswaar willen verkopen. De laatste groep die mij in deze periode opvalt is de vooral op sociale media bekende groep rappers onder aanvoering van Lil Kleine en zijn aanhang. Het sociale media imago van veel geld uitgevende, moeilijk kijkende gangster groep is normaliter wel grappig om te volgen op Instagram, maar nu heel Nederland in de problemen zit en aan het onderzoeken is of en hoe er nog geld te verdienen valt, begint ook dit wat ongepast te worden.

Deze column zal de populisten, het zichzelf grappig vindende Facebook lid, de aso en Lil Kleine plus aanhang hoogstwaarschijnlijk niet bereiken. Maar mocht het toch gelezen worden, een kleine tip van de scribent: Het is tijd voor een reset en een pas op de plaats voor ons allemaal, de gewone burger. Het woord is nu aan de specialisten en de helden in de zorg om ons de juiste richting op te sturen. Volg, ondersteun, help de medemens en blijf positief!


bottom of page