top of page

"Girl Power" Bobby Gehring


Een dikke twintig jaar geleden werd een Brits meidengroepje in één klap wereldberoemd met de single ‘Wannabe’. Hun doorbraak was de start van een nieuwe pop culture stroming: Girl Power. De Spice Girls waren het symbool voor boefjesachtige, zelfbewuste meisjes die blaakten van ambitie en assertiviteit. 'Wannabe' werd hun clublied.

Op het hoogtepunt van Spice Mania (eind 90 - begin 00) studeerde en voetbalde ik in de Verenigde Staten. Een mooie happening was onze halfjaarlijkse team clinic voor kinderen uit de omgeving. De velden werden dan overspoeld door vele brutale, verlegen en grappige kleine mannetjes én meisjes.

De kinderen konden dan kennis maken met de sport via allerlei verschillende oefeningen. Mijn onderdeel was vrij eenvoudig: opstellen in een rijtje en de bal terugschieten in mijn handen. Voorzien van de nodige high fives verliep het allemaal leuk en prima. Totdat het de beurt was aan een lief, klein, schattig meisje. Automatisch deed ik een stapje dichterbij en rolde de bal wat zachter in haar richting. Foutje! Het schattige, kleine meisje “girl pow-er-de” de bal keihard terug. Mijn te late handen konden de volle pegel op mijn kin niet voorkomen en een paar tellen wankelde ik als een aangeslagen bokser. Dit overigens tot grote blijdschap van mijn voltallig juichende en lachende groepje kinderen.

Een hele generatie groeide op onder invloed van deze Girl Power. Ginger, Baby, Scary, Posh en Sporty werden wereldwijde heldinnen van vele jonge meiden. Een deel van de – Nederlandse – dreumesen van toen, zijn onze sporty heldinnen van nu. En de successen zijn opvallend. De Oranje vrouwensport zit in een zeer aanstekelijke en aantrekkelijke flow. Of ze nou volleyballen, handballen, hardlopen, voetballen of hockeyen. Het plezier spat er vanaf. Zelfbewust, assertief en ambitieus. Ze stralen!

Het is een groot verschil met de veelal cynische, kritische en quasionverschillige toon in de mannensportwereld. Laten we dan maar wat vaker een voorbeeld nemen aan de positieve en inspirerende Lieke, Estavana, Lonneke, Celeste en Dafne.

Deze week stond een klein berichtje in het nieuws : "Ajax vrouwen slepen Champions League ticket in de wacht". Sorry, welke league? De Champions League!

Ik vind het knap. En leuk. Girl Power....dat kan geen toeval zijn.


bottom of page