top of page

"De rampshopper" Ardavan Mougouee


Ken je dat gevoel, wanneer je net je hele huis hebt opgeruimd en alles precies ligt waar je het hebben wilt? De kussens liggen perfect, je bank ziet eruit alsof er nog nooit iemand op gezeten heeft. En dan komt precies die ene persoon langs die er een kunst van maakt om het eruit te laten zien alsof er net een storm heeft gewoed. Stel je nu eens voor dat je er een 8 uur lange werkdag op hebt zitten, de secondes tikken langzaam weg en over 5 minuten is het tijd om de winkel dicht te gooien en dat biertje te pakken dat al de hele dag in de koelkast op je staat te wachten. Maar dan gebeurt het. De klok slaat 5 voor half 7 en de ramp shopper komt binnenwandelen. Plotseling bevind je jezelf midden in een National Geographic documentaire en aanschouw je de ramp shopper in zijn natuurlijke habitat - een nette winkel. De ramp shopper is een bijzonder ras onder de shoppers. Ze zijn er niet echt met een doel, ze weten niet waar ze naar op zoek zijn maar 1 ding is zeker: ze hebben een oncontroleerbare drift om alles aan te raken en alles aan te trekken en als een wervelwind door alle rekken heen te plunderen. Je kunt onmogelijk van te voren raden of ze de winkel zullen verlaten met een volle tas, tevreden over hun nieuwe prooi, of dat ze de jacht zonder succes zullen afblazen. Ze willen nooit geholpen worden (ookal hebben ze zeker hulp nodig). Deze wezens benader je op eigen risico, als je je er eenmaal aan waagt is er namelijk de kans dat je voordat je het weet de halve marathon aan het rennen bent. De ramp shopper wil namelijk álle maten van hetzelfde kledingstuk passen, aangezien deze is vergeten of hij normaal Small of Extra Large draagt. "Kan ik alvast iets van je aannemen?". Je houd je hart vast. Gaat hij na deze (voor mijn gevoel) urenlange gijzeling ook maar IETS van de net gepaste kledingstukken daadwerkelijk nemen? "Nee", zegt hij. "Ik heb nu haast, moet er vandoor, hoelaat zijn jullie morgen open? Dan ben ik er morgen weer!". Zonder enig idee wat zich zojuist heeft afgespeeld, verbijsterd en fungerend als een kapstok sta je er bij. De klok slaat 2 over half 7. Overdrijven is ook een vak.


bottom of page