top of page

"De muggen komen" Maarten Moen


De muggen komen! Dag voor dag zie je op je telefoon het onheil naderen. Nee hè! Nu in Brabant, morgen al diep opgerukt in Zuid-Holland en komend weekend vallen ze massaal de hoofdstad binnen. Bereid je voor mensen. Houd de oren gespitst en DEET in de aanslag. En de muggenradar permanent verversen voor de allerlaatste updates. Voor alles gelukkig een website of App tegenwoordig en zo worden momenteel ook de landsgrenzen digitaal bewaakt, opdat geen mug ongezien passeert.

Een prachtig initiatief die muggenradar, want op een gegeven moment is het gewoon een keer afgelopen met dat zoemen rond je oor net als je naar dromenland wilt vertrekken. Natuurlijk ken jij ook mensen op kantoor, die bij de koffieautomaat steen en been klagen dat ze altijd worden gestoken. Ze moeten altijd mij hebben hoor je dan maar aan, terwijl je aan je onderarm kriebelt, gewoon omdat je jeuk hebt, en op het knopje van de cappuccino drukt. Wegdromend van de klaagzang van je collega herinner je je een ex-vriendin die bij opstaan altijd eerst het aantal nieuwe muggenbulten telde voordat ze uit bed ging, terwijl jij zelf weer brandschoon de nacht doorstond. Het "het zijn er vandaag maar 9" flitst opeens weer in je hoofd voorbij en je ziet haar in gedachten blijmoedig onder de douche verdwijnen.

Met name in het voorjaar nemen tijgermuggen, steekmuggen, langpootmuggen en ook kriebelmuggen de nachtrust over en laten ze je al krabbelend nog de hele dag aan hen terugdenken. Maar waarom jij nou niet en anderen wel?

Als we het Journal of the American Mosquito Control Association van een paar jaar geleden mogen geloven heeft het wel of niet gestoken worden vooral te maken met zweetproductie, water in de buurt en de hoeveelheid uitgeademde koolstofdioxide. Zweet je je normaal gesproken het ongans, legden de buren net een prachtige tuinvijver aan en ben je dik en drink je veel bier? Dan verdien jij zeker een link naar de muggenradar.

Om in oplossingen en niet in problemen te denken: het volgende. Dik zijn en bier drinken leidt tot het extra uitademen van koolstofdioxide en dat lokt die verrekte beestjes van heinde en ver. Een biertje minder en weer zorgen voor een killerbody en everybody minus de mug is happy. Zorg voor een koel bed en slaapkamer en ook je zweetproductie is weer netjes onder controle. Alleen die verdomde muggenkraamkamer van een vijver van de buren nog even nachtelijk dempen en jouw huis is gegarandeerd muggenvrij. Weer een App minder op je telefoon en vooral oogjes dicht en snaveltjes toe.


bottom of page