top of page

"Saudade" Sophie Meurs


“Een gemoedstoestand van de ziel waarbij verschillende emoties worden ervaren die uiteindelijk allemaal terug te voeren zijn naar de liefde. Gelukzalige gevoelens door een herinnering aan iets wat niet meer is, en tegelijk ook verdriet doordat die gelukkige tijd voorbij is. Leer te leven met deze tegenstrijdige gevoelens, ze zullen er altijd zijn.”

Scherp op de binnenkant van mijn bovenarm staat het prachtig allesomvattende woord Saudade getatoeëerd . Wanneer mensen mij vragen uit te leggen wat de betekenis is van het woord dat ik op mijn lichaam heb vereeuwigt, vind ik het een moeilijke opgave om dit uit te leggen. Het gevoel dat Saudade bij mij oproept, kan ik nooit en te nimmer overbrengen op anderen, behalve wanneer zij deze gemoedstoestand van de ziel net zo ervaren als ik.

Het mooie aan dit woord is dat het niet vertaalbaar is, waardoor men zelf kan interpreteren wat het woord voor hen betekent. De bovenstaande betekenis heb ik toegekend aan het gevoel wat Saudade bij mij oproept. Maar veelal wordt Saudade ook omschreven als een gevoel van nostalgie, melancholie en weemoed.

Saudade is een Portugees en Galicisch woord, dat veel terug te vinden is in de Portugese/Braziliaanse literatuur en muziek. Zoals ik al vertelde heeft het woord vele definities en het staat dan ook op de zevende plek van de moeilijkst vertaalbare woorden ter wereld (één plek onder het Nederlandse ‘gezellig’).

Vanaf mijn achtste levensjaar ben ik bezig met poëzie. Ik schreef kleine gedichtjes als uiting van de emotie die is te omschrijven als Saudade. Doordat het woord vrij te interpreteren is, leent het zich uitstekend voor de poëzie en proza. Een klein beetje openstaan voor deze tegenstrijdige gevoelens doet mij binnen mum van tijd een gedichtje op papier zetten. Kind zijnde ging dit over externe problemen die mij fascineerde en die tegenstrijdige gevoelens bij mij opriepen. Later merkte ik op dat alle veranderingen in mijn leven en leefomgeving dit gevoel van Saudade alleen nog maar sterker maakten. Schrijven werd mijn uitlaatklep en klakkeloos kwamen er gedichtjes uit mijn pen. Juist door de tegenstrijdige gevoelens op papier te zetten, wordt er rust gecreëerd in het hart. Wat Saudade doet temperen.

De gemixte gevoelens die allemaal terug te voeren zijn naar de liefde zijn dus voor interpretatie vatbaar. Zo heeft iedereen een ander moment, een ander liedje, een ander boek, een andere gedachte, een ander gevoel bij Saudade. Eén ding is zeker, Saudade is een zeer tegenstrijdige emotie van iedereen op deze wereld, die terug te refereren is naar de liefde. “It’s a pleasure you suffer, an ailment you enjoy.” - Manuel de Melo

Saudade,

Het woord doet mij beseffen

Dat alle angst en alle haat

Altijd enkel maar

Uit liefde bestaat

Sophie Meurs


bottom of page