top of page

"Vredesduif" Julius van 't Hek


Vier jaar geleden woonde ik op de Amsterdamse wallen. Daar wonen was overleven. Ik belandde dag in dag uit tussen de straalbezopen vrijgezellenfeesten, voetbalhooligans, brallende corpsballen en andere idioten die dachten dat dit Amsterdam was. Op mijn weg naar huis fietste ik om de plassen kots heen. Ik raakte verdwaald in polonaises die eindigden in de kroeg onder mijn huis.

Vanuit mijn woonkamer had ik een prachtig uitzicht over de Oudezijds Voorburgwal. Om daar optimaal van te kunnen genieten had ik voor één van de ramen een stoel neergezet. Vanaf hier kon ik alles en iedereen in de gaten houden. Ik zag mannen in lange regenjassen. Ik zag dronken toeristen die plassend in slaap vielen tegen bomen. Ik zag junkies die op de brug sigaretten stonden te bietsen. Ik zat zoveel uren voor het raam dat men vast gedacht moet hebben dat ook ik te huur was. Helaas werd er nooit aangebeld.

Op 15 mei 2013 werd de finale van de Europa League gespeeld in Amsterdam. Een knaller van een wedstrijd. Chelsea tegen Benfica. De supporters van beide elftallen hadden zich al vroeg verzameld op de wallen. Het was smullen geblazen. De blauwen aan de ene kant, en de roden aan de andere kant van de gracht. Op de brug stond de politie in de startblokken om flink wat meppen uit te delen. Mijn woonkamer was de skybox en ik zat op de eerste rij.

Rond een uur of vier, toen de meeste supporters al ladderzat waren, gebeurde er iets opmerkelijks. In de gracht spartelde een gewonde duif. Het beest was geblesseerd aan een vleugel en dreigde te verdrinken. Als een team verzamelden de Chelsea- en Benficasupporters zich. Na een kort overleg besloot één van de fans zich naar de rand van de gracht te wagen. Hij werd weer vastgepakt door een andere hooligan zodat hij niet in het water zou vallen. Vanuit mijn stoel zag ik dat zowel de Chelsea- als de Benficafans een levend touw vormden om te voorkomen dat de net iets te dikke supporter in de gracht zou vallen. Omstanders moedigden hen aan en zelfs de mannen van de politie vergaten even dat ze dienst hadden. Onder luid applaus werd de duif op het droge gelegd. Nog nooit heb ik hooligans zo leuk feest met elkaar zien vieren.

Op woensdag 24 mei speelt Ajax de Europa League finale tegen Manchester United in Stockholm. Ik ga er vanuit dat de sfeer gemoedelijk blijft. Maar mocht het toch misgaan weet dan dat een manke duif de boel kan redden.


bottom of page