top of page

"Gelukkig Nieuw Jari'' Bobby Gehring


Er is veel meer in het leven dan voetbal. Maar om nu te schrijven over iets anders dan de historische avond van ‘Ajax-Lyon’ , dat gaat niet. Een - op sportgebied - waanzinnig schouwspel, dat deed denken aan de prachtige voetbaldagen van de jaren '90.

In die Gouden jaren '90 bestormde een mega-talentvol Ajax team de Europese top. Als Ajax jeugdspeler had ik, samen met mijn generatiegenoten, het voorrecht om die wedstrijden in het Olympisch Stadion als ballenjongen mee te maken. Zo stonden wij als jochies van dichtbij te turen naar vedettes als Maldini en Baresi van AC Milan of Redondo en Raùl van Real Madrid. Of naar de totaal doorgedraaide Griekse slopers van Panathinaikos. Imposante figuren.

De galavoorstelling van afgelopen woensdag herinnerde mij aan 19 april 1995, toen Ajax aantrad tegen het redelijk onaantastbaar geachte Bayern München.

Ook dat was namelijk een fabelachtige partij. En ook toen was het publiek extatisch. Ajax won sensationeel met 5-2 !! Iedereen was door het dolle, zo blij dat ze live bij deze avond aanwezig waren. Er hing een verslavend lekkere sfeer. Niemand wilde naar huis.

Wij ballenjongens voegden ons, niet geheel volgens het inmiddels volledig overboord gegooide UEFA protocol, naar de spelerstunnel en kregen Jari Litmanen in het vizier. Jari was onze held. Hij werd geïnterviewd door (El) Sierd de Vos. Het interview werd vriendelijk doch zonder enige twijfel door ons gekaapt en Jari ging op de schouders. Dat ging al snel over in een 'hosdans' die Jari met Fins accent begeleide door uitgelaten 'hey hey hey' te roepen. Het was een magisch momentje.

Sindsdien waren er weinig tot geen Ajax spelers die Litmanen konden benaderen, laat staan overtreffen. Hij hield - en heeft - altijd een speciaal plekje gehouden in de harten van supporters en liefhebbers. Vaak genoeg werd er in doffe tijden aan hem gerefereerd. Zo van: "maar toen hadden we Jari". Totdat woensdagavond 3 mei 2017 zich een ploeg aandiende met echte nieuwe kandidaat idolen.

Op 3 mei brak een nieuw tijdperk aan.

Gelukkig Nieuw Jari !


bottom of page